A fátyol-glória-üllős zivatar búcsúja – 2015.05.20.

rp_12556006_939818299442085_552452202_n.jpg

Fátylas glória alakú korona formájában kapta meg üllőjét a 2015. 05. 20-án, a délutáni órákban kialakuló zivatar, ami hosszú ideig uralta a Kiskunság feletti légkört. Bár nem ez (és több testvére) volt a nap legnagyobb / hevesebb zivatara, látvány tekintetében mindenképp a 2015-ös zivatarszezon egyik legszebb példánya volt.
A fátyol-glória-üllős zivatar búcsúja (2015.05.20.) #szchu @szupercellahu

Ezt a napot sok viharvadász várta – kifejezetten jó helyzet mutatkozott a kisebb zivataroktól kezdve a szupercellák, zivatarláncok kialakulásáig nagyjából mindenre.

Ekkor a dabasi temető szélén tanyázva először a középső országrészben kialakuló kisebb zivatarcellákat (egyikük aprócska nem-mezociklonális tubát is eresztett), majd a Kecskemét környékén ólalkodó multicellás clustert sikerült megfigyelnem. A napnyugta előtt pedig északi irányban a Budapest felett kialakuló, ÉK irányába fejlődő cumulonimbus-sor vetett árnyékot a Kiskunság legészakibb részére, majd sötétedés előtt ide is megérkezett a villámokban gazdag zivatarlánc, ami egészen Pestig kísért.

Mindeközben (épp napnyugta előtt) a Balaton északi részén szép szupercellát kaptak el a viharvadász kollégák; a képen látható elöregedő zivatar, bár közelebbről nyilván erőteljesebb jelenségeket produkálhatott – mégis, mindössze apró játék-felhő lehetett a Balatont átszelő szörnyhöz képest :)

@szupercella.hu
#szchu

Fotó megosztása:
Facebook Twitter Pinterest Plusone Delicious Tumblr Email

Kapcsolódó fotók

Tetszik a fotó, vagy nem? Fejtsd ki!