Budapest

Április 5-én azt gondoltam, ez hóvirga

Elég sok volt hóvirgából akkoriban, találkoztunk is jópárszor, akár a hózáporok hasán csücsülő mammákkal. A fotót április 5-én 39 fokos láz által felfrissülve készítettem, kb. fél óráig bírtam odakinn a graupel- és hózápor-megfigyelést (pár sarokra otthontól). Most visszanézve nem vagyok biztos abban, hogy ez is “csak” egy virga, ráadásul ha jól rémlik, volt némi esély akkor tubára. A kép minősége viszont nem az igazi, mobilfotó, és felbontásban sem túl kiváló.

Persze nagyon csalóka tud lenni a virga, akár a tépett felhőalapnál kavargó fractusok, melyek közül sokat néztek már felhőtölcsérnek. Ezen esetek összefoglaló angol neve a viharvadász szaknyelvben a “scud”, itthon pedig az “áltuba” szó is elterjedt. Szóval nem minden virga tuba :)

Az viszont biztos, hogy hózáport / graupel záport fotóztam :) @szupercellahu

Hóvirga, vagy tuba?
Hóvirga, vagy tuba? Áprilisi hó- és graupelzáporok Budapesten

A kondenzcsík is felhő? A fotón: chemtrail helyett Cirrus mamma

Kondenzcsík = magassági felhő (Cirrus) járulékos képződménnyel: Cirrus mamma (?) – alighanem kondenzcsíkból. (Instagram fotóblog)

A kondenzcsíkok kedvező légköri feltételek mellett jócskán szét tudnak terülni. Alapvetően Cirrus felhőknek tekinthetjük őket, nagy magasságban keletkeznek kondenzációs magok által, és jégből állnak.
Mikor elegendő nedvesség van a felső légkörben, igen sokáig megmaradnak. Egy-egy forgalmasabb légifolyosón nem ritka, hogy 8-10 felhőcsíkot is láthatunk egy időben.

Cirrusok az instagramon: szeptemberi égképek kékben és fekete-fehérben.