clouds

Cumulus congestus – fejlődő Cumulonimbus

A nem is oly messze gyarapodó Cumulus pedig a Fekete Zaj Osztálykirándulás első napjának lehetett szemtanúja – végignézhette például, miként ragad be a színpadot szállító autó a sárba. Ez a zivatarfelhő azonban ártalmatlan volt, az éjszakai záportömb mondjuk már kevésbé – bő egy órás zutty és egy elmaradt koncert lett az eredménye. Az eredetileg tükörreflexes géppel készült fotón a mobilos Snapseed-el történő maszatolásnak pedig emez:

Instagram fotóblog
Cumulus congestus - fejlődő Cumulonimbus

Szupercella érkezik Budapestre (2014.05.11.)


Látványos felhősávokkal érkező szupercella (maradvány) a Rákóczi-hídról fotózva 2014.05.11-én. Elég hosszú ideig életben maradt, bár itt már villámtevékenységet nem tapasztaltam, de egy záporra még futotta belőle. Látványnak azonban kiváló volt, a szélnyírás hatalmas művész!

Mobilfotók és panorámakép az érkező szupercelláról:

A kondenzcsík is felhő? A fotón: chemtrail helyett Cirrus mamma

Kondenzcsík = magassági felhő (Cirrus) járulékos képződménnyel: Cirrus mamma (?) – alighanem kondenzcsíkból. (Instagram fotóblog)

A kondenzcsíkok kedvező légköri feltételek mellett jócskán szét tudnak terülni. Alapvetően Cirrus felhőknek tekinthetjük őket, nagy magasságban keletkeznek kondenzációs magok által, és jégből állnak.
Mikor elegendő nedvesség van a felső légkörben, igen sokáig megmaradnak. Egy-egy forgalmasabb légifolyosón nem ritka, hogy 8-10 felhőcsíkot is láthatunk egy időben.

Cirrusok az instagramon: szeptemberi égképek kékben és fekete-fehérben.

Sekély ciklon: záporok, zivatarok szép felhőalappal – felhőszakadás, tornádó

Sekély ciklon- zápor, zivatar, látványos felhőalap Budapesten – Instagram fotóblog
Szép felhőalapokat, záporokat adott ma a sekély ciklon, némi látvány és egy kisebb tornádó is megbújt a felhőtömbök között.

Határozott felhőalapok, konvergencia mentén kipattanó záporok és zivatarok jellemezték a középső országrész iőjárását a sekély ciklon ténykedésének elején. Egy-egy felhőszakadás is munkálkodott Budapest egyes kerületeiben, volt, ahol 40mm lett a délutáni csapadékösszeg. Végre látvány is volt, június vége óta igazán strukturált zivatar / zápor nemigen volt errefelé.
Velence környékén egy kisebb tornádó is kibújt a felhőtömbök alól.