Kiskunsági Nemzeti Park

Szappan-szék: egy szikes tó Fülöpháza mellett

Itt kezdődik a Szappan-szék, a Fülöpháza környékén fellelhető szikes tavak egyike. A tó kifejezés elég esetleges, hiszen víz csak nagyon ritkán van benne, ilyenkor viszont itt-ott feltűnő szikes sávokat, foltokat láthatunk a mederben, ahol a káka mellett számos érdekes, erre a vidékre jellemző növény és madár éli életét.

A Fülöpházi Buckavidék térképe

A Fülöpházi Buckavidék térképe a helyszínen

Az alábbi sorok a Kiskunsági Nemzeti Park honlapjáról származnak:

A szinte érintetlen állapotban levő homokbuckások egyik legszebb védett része a Fülöpházi homokbuckák, melynek területe 1992 hektár.
A homokbuckák nagy részét nyílt homoki gyepek fedik. Az egymástól viszonylag távol, laza csomókban növő homoki csenkesz (Festuca vaginata) tövei között zuzmók és mohák borítják a talajt. Májusban virágzik a homoki árvalányhaj (Stipa sabulosa), mely az összes buckát beborítja. Később bontja szirmait a kék virágú báránypirosító (Alkanna tinctoria), a homoki vértő (Onosma arenaria), a szalmagyopár (Helichrysum arenarium) és az apró termetű, sárga virágú homoki varjúháj (Sedum hillebrandtii). Nyár derekán virít a kék szamárkenyér (Echinops ruthenicus), a mezei iringó (Eringium campestre) és a királydinnye (Tribulus terrestris), melynek szúrós termései augusztus derekától érnek be.

A Fülöpházi buckavidék kedvelt kirándulóhely is. Itt van a Naprózsa Erdei Iskola, mely már több évtizede a környezeti nevelést szolgálja. Az iskola mellett levő erdei tornapálya, és a Báránypirosító tanösvény a kirándulóknak is készült. A buckák között, lovas tanyák közelében vezet az országos Piros sáv turistajelzés, amely a Homokhátság összes védett területén végighalad.

Kiskunsági Nemzeti Park honlapja