nature

Szupercella érkezik Budapestre (2014.05.11.)


Látványos felhősávokkal érkező szupercella (maradvány) a Rákóczi-hídról fotózva 2014.05.11-én. Elég hosszú ideig életben maradt, bár itt már villámtevékenységet nem tapasztaltam, de egy záporra még futotta belőle. Látványnak azonban kiváló volt, a szélnyírás hatalmas művész!

Mobilfotók és panorámakép az érkező szupercelláról:

A kondenzcsík is felhő? A fotón: chemtrail helyett Cirrus mamma

Kondenzcsík = magassági felhő (Cirrus) járulékos képződménnyel: Cirrus mamma (?) – alighanem kondenzcsíkból. (Instagram fotóblog)

A kondenzcsíkok kedvező légköri feltételek mellett jócskán szét tudnak terülni. Alapvetően Cirrus felhőknek tekinthetjük őket, nagy magasságban keletkeznek kondenzációs magok által, és jégből állnak.
Mikor elegendő nedvesség van a felső légkörben, igen sokáig megmaradnak. Egy-egy forgalmasabb légifolyosón nem ritka, hogy 8-10 felhőcsíkot is láthatunk egy időben.

Cirrusok az instagramon: szeptemberi égképek kékben és fekete-fehérben.

Őszi erdő: Cserszömörce és mohapárna

Az őszi erdők egyik legmutatósabb növénytársulása, azaz piruló levelű Cserszömörce sziklákra telepedett mohapárnával. A nagyobb cserszömörce-cserjék még szinte teljesen zöldek voltak, az ifjak úgy látszik, hamarabb behódoltak a nyelvét még épp, hogy csak nyújtogató Tél Tábornoknak.

Fotók készítési helye: Öreg-hegy, valahol Balatonalmádi és a Balaton partja közt félúton.

Mobilfotók, a Snapseed alkalmazással finomhangolva.

Vannak-e zivatarok szeptemberben?

Igen, szeptemberben sem ritka a konvekció, ez persze nagyban függ a levegő hőmérsékletétől. Jelen esetben szinte az egész országban fejlődtek ki zivatarok, némelyik elég látványos volt. A fotón egy távoli zivatarcella látható egy szivárvánnyal, a helyszín pedig a Dunántúl, valahol a Balaton és Veszprém között. (Instagram fotóblog)

Zivatar és szivárvány szeptemberben
Zivatar és szivárvány szeptemberben a Dunántúlon

Mobilfotó némi filterrel, eredetileg ide feltöltve: Távoli zivatar + szivárvány: instagram – blogisztan