szupercella

Szupercella érkezik Budapestre (2014.05.11.)


Látványos felhősávokkal érkező szupercella (maradvány) a Rákóczi-hídról fotózva 2014.05.11-én. Elég hosszú ideig életben maradt, bár itt már villámtevékenységet nem tapasztaltam, de egy záporra még futotta belőle. Látványnak azonban kiváló volt, a szélnyírás hatalmas művész!

Mobilfotók és panorámakép az érkező szupercelláról:

Masszív feláramlási alap, ufó-jelleg (+ál-hdr effekt) – zivatar 2014.04.30.

UFÓ-kinézetű, masszív zivatarcella Buda felett – az időszak korábbi eseményeihez képest messze őnyújtotta a legszebb látványt – Budapesten legalábbis. Több cb is kialakult a főváros környékén, egyikük hatalmas mammákkal búcsúzott a naplementében. A képen lévő jószág viszonylag sokáig látható volt, a fotózása után kb. 1 órával még látni lehetett a dél felé távozó rendszer villámait.
Instagram fotóblog
Masszív feláramlási alap, ufó-jelleg (+ál-hdr effekt) - zivatar 2014.04.30.

Szupercella a Dunántúlon

Hosszú ideig életben lévő LP szupercella utolsó percei a Dunántúlon 2013.05.20-án, a Budai-hegységből fotózva. Valahol a Bakony és a Vértes között lehetett a fotózás pillanatában. Később még több példány is végigvonult a Dunántúlon, jelentős károk okozása nélkül.

OMSZ tanulmány a napról

Szupercellás zivatar Budapesten (2010. május)

Heves szupercellás zivatar érte el Budapestet 2010. május 25-én. A peremfelhő / gust front esernyőforgató kifutószele után éjszakai sötétség kíséretében dézsából ömlött a csapadék. Instagram fotóblog
szupercella Budapesten - 2010. május

Szupercella Budapesten

szupercella - Budapest, 2010. május

2010. nyara telis-tele volt szupercellákkal és kemény zivatarokkal, ezzel a szörnyeteggel május végén találkoztam – munkából hazafelé a Kosztolányi Dezső téren jött velem szembe – persze egy állvány és még néhány kattintás nem lett volna rossz. Bár az is igaz, hogy a kép elkészülte után hamarosan elkezdődött az apokalipszis, feltámadt a (kifutó?)szél, éjszakai sötétségbe burkolózott Buda, és szakadt, dörgött, villámlott…