thunderstorm

Cumulus congestus – fejlődő Cumulonimbus

A nem is oly messze gyarapodó Cumulus pedig a Fekete Zaj Osztálykirándulás első napjának lehetett szemtanúja – végignézhette például, miként ragad be a színpadot szállító autó a sárba. Ez a zivatarfelhő azonban ártalmatlan volt, az éjszakai záportömb mondjuk már kevésbé – bő egy órás zutty és egy elmaradt koncert lett az eredménye. Az eredetileg tükörreflexes géppel készült fotón a mobilos Snapseed-el történő maszatolásnak pedig emez:

Instagram fotóblog
Cumulus congestus - fejlődő Cumulonimbus

Vannak-e zivatarok szeptemberben?

Igen, szeptemberben sem ritka a konvekció, ez persze nagyban függ a levegő hőmérsékletétől. Jelen esetben szinte az egész országban fejlődtek ki zivatarok, némelyik elég látványos volt. A fotón egy távoli zivatarcella látható egy szivárvánnyal, a helyszín pedig a Dunántúl, valahol a Balaton és Veszprém között. (Instagram fotóblog)

Zivatar és szivárvány szeptemberben
Zivatar és szivárvány szeptemberben a Dunántúlon

Mobilfotó némi filterrel, eredetileg ide feltöltve: Távoli zivatar + szivárvány: instagram – blogisztan

Sekély ciklon: záporok, zivatarok szép felhőalappal – felhőszakadás, tornádó

Sekély ciklon- zápor, zivatar, látványos felhőalap Budapesten – Instagram fotóblog
Szép felhőalapokat, záporokat adott ma a sekély ciklon, némi látvány és egy kisebb tornádó is megbújt a felhőtömbök között.

Határozott felhőalapok, konvergencia mentén kipattanó záporok és zivatarok jellemezték a középső országrész iőjárását a sekély ciklon ténykedésének elején. Egy-egy felhőszakadás is munkálkodott Budapest egyes kerületeiben, volt, ahol 40mm lett a délutáni csapadékösszeg. Végre látvány is volt, június vége óta igazán strukturált zivatar / zápor nemigen volt errefelé.
Velence környékén egy kisebb tornádó is kibújt a felhőtömbök alól.

Szupercella a Dunántúlon

Hosszú ideig életben lévő LP szupercella utolsó percei a Dunántúlon 2013.05.20-án, a Budai-hegységből fotózva. Valahol a Bakony és a Vértes között lehetett a fotózás pillanatában. Később még több példány is végigvonult a Dunántúlon, jelentős károk okozása nélkül.

OMSZ tanulmány a napról

Szupercellás zivatar Budapesten (2010. május)

Heves szupercellás zivatar érte el Budapestet 2010. május 25-én. A peremfelhő / gust front esernyőforgató kifutószele után éjszakai sötétség kíséretében dézsából ömlött a csapadék. Instagram fotóblog
szupercella Budapesten - 2010. május

MKR a Dél-Alföldön – gust front

Heves eseményeket produkáló MKR (mezoléptékű konvektív rendszer – MCS) érkezik Mórahalomra, a gust front átvonulásakor heves kifutószél tépte a napernyőket és faágakat, később feltehetően a zivatarrendszerhez kapcsolódó downburst okozott kisebb károkat a Dél-Alföldön. E napon a Balatonon és Budapesten is igen markáns (részben szupercellás) viharok vonultak át, az Alföld déli részén azonban a fotón lévő MKR után más már nem történt. Instagram fotóblog
MKR a Dél-Alföldön - gust front