Hózáporok a Börzsöny felett (Xavér viharciklon, 2013.12.07.)

Hózáporok a Börzsöny felett

A Xavér ciklon hatásának köszönhetően a Mikulás másnapja is a hózáporok bűvöletében telt, a hókedvelők és viharvadászok nem kis örömére. Fogtuk is magunkat, és hózápor-vadászatba kezdtünk, egy darabig tanakodtunk, mi is legyen a cél, végül Dobogókőnél jukadtunk ki. A fő szempont az volt, hogy jó rálátásunk legyen az órákon át vonuló konvektív felhőzetre, de számolnunk kellett a nem gyenge széllel is, így sejtettük, hogy túl sok időnk nem lesz a felhőbámulásra. Már az odaút is látványban gazdag volt, egyszerre több cella is hó-szakállát eregetve mondatott velünk csúnyákat, odaérve azonban ez a látvány fogadott:

Hózáporok a Börzsöny felett
Látványos hózáporok a Börzsöny felett

A felhőalap a hózápor-tömb szép fractusokat termelt (kinagyítva érdemes megnézni – fotó középső/bal oldala), s bár igen gyors volt a nagyobb cellák mozgása, néhány percig ezek a képződmények is megmutatták magukat, és egész szép struktúrát képeztek a leszakadó hótömegektől nem nagy távolságra.

A következő galéria a hózápor-vadászat kezdeti, autópályás szakaszát mutatja be – bizony nehéz lett volna nem fotózni, így hát kattogtattam bőszen – bár a háttér / környezet néhány esetben közel sem volt ideális – a fő téma viszont annál inkább. Két kifejezetten látványos, havat termelő cellát láttunk több társa mellett útközben, egyikük tetejére még egy pileus-sapka is odacsücsült. Nem-felhőőrültek nyugodtan kihagyhatják :)

Fotóblog bejegyzés részletei:
Fotó megnevezése:
Hózápor-vadászat: látványos hózáporok a Dunakanyarból
Kép ismertetése:
Hózápor-vadászat 2013.12.07-én: látványos hózáporok vonultak szinte egész nap a Börzsöny felett, a felhőalap egyes részei a fractusokkal már-már a hevesebb nyári zivatarokat idézték. A fotók Dobogőkón készültek a metsző szélben, amit a Xavér viharciklonnak köszönhettünk.
Fotó szerzője:
Fotó megosztása:
Facebook Twitter Pinterest Plusone Delicious Tumblr Email